Контакт      МК | EN

 ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Што се колачиња?

Колачиња се мали текстуални фајлови кои се снимаат на Вашиот компјутер или мобилен уред заради подобрување на корисничкото искуство на порталот и не се поврзуваат со Вашите лични податоци кои претходно сте ни ги доставиле.
Колачиња се податоци кои ги користи порталот е за да ги идентификуваат веб корисниците. Со помош на колачињата се следи движењето на посетителите на порталот на Депозитарот и на тој начин се собираат податоци за подобро разбирање за користењето на порталот од страна на посетителите, со цел да се подобри корисничкото искуство, да се оптимизира и унапреди функционалноста на порталот, но притоа не се користат личните податоци.
Сите информации што се меморираат во рамките на „Cookies“ може да бидат искористени само за потребите на интернет-услугата и тоа на начин на кој Вашата приватност нема да биде загрозена.

 

Што овозможуваат колачињата?

Колачињата ни овозможуваат да го препознаеме Вашиот интернет пребарувач, при следната посета на порталот. Колачињата може да ги зачуваат Вашите преференции и други технички информации, но не можат да читаат податоци или информации од вашиот хард диск или мобилен телефон, ниту пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други интернет страни.

 

Типови на колачиња

ЦДХВ АД Скопје, на порталот, користи неколку видови на колачиња при работењето на истата и тоа:

  • Неопходни колачиња:
    Колачиња кои се неопходни за правилно функционирање на основните функции на порталот како навигација, статистика за посета на истиот, оптимизација на содржината и слично. Тие се најчесто поставени како одговор на одредена интеракција која ја имате со порталот. Колачиња не содржат никакви лични информации и не може да се исклучат со овие поставки. Повеќе опции во врска со користење на колачиња може да прилагодите преку Вашиот интернет пребарувач, со цел да ги блокира или да Ве извести за овие колачиња, при што некои делови од порталот нема правилно да функционираат.
  • Колачиња за аналитика:
    Колачиња кои ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на сообраќај, со цел да ги измериме и подобриме перформансите на порталот. Тие ни помагаат да анализираме кои страници се најпосетени и да видиме како посетителите се движат низ порталот. Сите информации што ги собираат овие колачиња се агрегирани и анонимни.
  • Сесиски колачиња:
    Овие се привремени колачиња, кои се зачувуваат во датотеката на колачето на Вашиот Интернет-пребарувач, додека не ја завршите сесијата на вашиот Интернет-пребарувач.

 

Со кликање на копчето "Се согласувам" и со продолжување на користење на порталот, се согласувате да ги зачуваме колачињата опишани во овој документ.

Со кликање на копчето "Не се согласувам" и со продолжување на користење на порталот, се согласувате да ги зачуваме само неопходните колачиња опишани во овој документ.


Доколку не сакате да користиме колачиња како што е наведено погоре, или ако се премислите откако ќе се согласите со нашата употреба на колачиња, можете истите да ги избришете преку вашиот пребарувач.